Sehiv Secdesi

13 Temmuz 2010 Salı

Sehiv secdesi, yanılma ve unutma secdesidir. Sehiv secdesi, farzların tehiri, (geciktirilmesi) vaciplerin sehven (unutarak) terk ve tehirinde gerçekleşir. 

Sehiv secdesinin dayandığı deliller;

Abdullah İbn Mes'ûd (ra)'ten rivayet edilen bir hadiste şöyle buyrulur: "Sizden biri namazında şüpheye düşerse, doğrusunu araştırsın ve namazını kanaatine göre tamamlasın, sonra selam versin ve sehiv secdesi yapsın, yani yanıldığı için iki secde daha yapsın." Buhari

Sehiv secdeleri vaciptir. 

Şöyle yapılır; Son oturuşta yalnız tahiyyat okuduktan sonra iki tarafa selam verilir. Tekbir getirilerek secdeye varılır. Secdede üç kere tesbihat okunur. Tekbir getirilerek secdeden kalkılır. Bir müddet sonra tekrar  tekbir getirilerek ikinci secdeye varılır. Secdede tesbihatlar üç defa okunduktan sonra, tekbir getirilerek secdeden kalkılır ve oturulur. Tahiyyat, salli-barik, rabbena duaları okunup selam verilir.

NOT: Yalnız sağ tarafa selam verdikten sonra sehiv secdelerinin yapılması daha uygun ve faziletlidir. Özellikle cemaatle kılınan namazlarda cemaatin yanlışlıkla dağılmaması için tercih edilmiştir.

 
Ya Rabbi! - by Templates para novo blogger